V petek dobimo prve slovenske državne prvake v pump tracku

V okviru festivala Ljubljana MTB Vikend (18.-20. september) bo potekalo tudi prvo državno prvenstvo v disciplini pump track, ki je sedaj tudi uradna disciplina pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze UCI. Prvenstvo bo potekalo v KoloParku Nove Fužine v Ljubljani, tekmovanje pa bo hkrati štelo tudi za Pokal B4X.

Slovensko kolesarstvo znova orje ledino, saj smo med prvimi državami na svetu, kjer bo potekalo uradno državno prvenstvo v disciplini pump track. Pump track oz. vožnja brez vrtenja pedal po krožni progi z valovi in bandami sicer ni nič novega (poganjanje je celo prepovedano), to je ena izmed prvin gorskega kolesarstva in veščina, ki bi jo moral obvladati vsak kolesar. A pump track kot tekmovalna disciplina je čisto “frišna stvar” in komaj lani je potekalo prvo uradno svetovno prvenstvo, letošnje pa je zaradi novega koronavirusa odpovedano. Kolesarska javnost pa seveda pump track pozna tudi kot disciplino, za kar se gre zahvaliti globalni seriji pod pokroviteljstvom Red Bulla.

Razmere za prvo prvenstvo v pump tracku so idealne, saj je po Sloveniji v zadnjih letih zraslo več kot 50 tovrstnih poligonov, na katerih uživajo in trenirajo tisoči kolesarjev – od najmlajših do vrhunskih tekmovalcev. Mnogi te proge poznajo pod imenom KoloPark, kakor se tovrstni asfaltni objekti imenujejo v Ljubljani. V prestolnici, natančneje v Novih Fužinah je tudi ena izmed največjih in najboljših prog, ki je več kot vredna, da gosti prvo državno prvenstvo.

Kako se sploh tekmuje v disciplini pump track? Tekmovalci in tekmovalke bodo razvrščeni v starostne skupine od U7 naprej, seveda pričakujemo najboljše čas v članski moški kategoriji. V kvalifikacijah se bo meril čas enega kroga z letečim štartom, najhitrejših 32 tekmovalcev pa se uvrsti v glavni del tekmovanja, kjer se tekmuje po sistemu izločanja. Tudi v izločilnih bojih se meri čas, tekmovalec z boljšim časom napreduje v naslednji krog; vse do velikega finala v katerem dobimo novega prvaka oz. prvakinjo.

Prvenstvo v organizaciji Kolesarskega društva Rajd poteka pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije, sodi pa tudi v okvir pokala B4X Slovenija, ki je v celoti namenjen razvoju mladih kolesarjev.

Program tekmovanja – petek, 18. september

13.00 – 14.00 Prijave

14.00 – 15.00 Trening

15.00 – 16.00 Kvalifikacije

16.00 Začetek tekmovanja, sledi podelitev
Prijave za vse tekmovalne prireditve so odprte na spletni strani Prijavim.se. Vse informacije se nahajajo na www.ljubljanamtbvikend.si.