Prvi Ljubljana MTB Vikend je dokazal, da je prestolnica tudi epicenter gorskega kolesarstva

Festival Ljubljana MTB Vikend je potrdil sporočilo, ki je bilo osnovno idejno izhodišče za celoten koncept dogodka – Ljubljančanke in Ljubljančani radi furamo! Uživamo na gorskih kolesih in uživamo v terenu, ki ga imamo “pred nosom”. Seveda so Ljubljano v dneh festivala obiskali kolesarji iz vse Slovenije in šest drugih evropskih držav, po zaslugi nabiranja krogov v KoloParku Spodnja Šiška pa smo zbrali tudi 730 evrov za projekt Botrstvo, še več pa se bo zbralo z dobrodelno dražbo.

Festival smo odprli z zgovornimi številkami in pomembnimi sporočili na okrogli mizi na kateri so predstavniki vlade, mesta, lastnikov, zasebnega sektorja in seveda kolesarji sami strnili znanje in izkušnje ter vsej Sloveniji še enkrat sporočili, da se da poti za gorsko kolesarjenje legalizirati in smiselno umestiti v prostor ter da je prav dobra in dostopna infrastruktura najbolj pomembna za celotno sceno. Po ocenah je v Sloveniji krepko več kot 100 tisoč gorskih kolesarjev, s števci pa so samo na eni izmed poti na Golovcu na primer našteli 150-200 prehodov dnevno. Vse to nima samo rekreativnega in tekmovalnega pomena, ampak stoji za tem tudi zdrava gospodarska panoga prodaje in vzdrževanja koles in opreme ter seveda neločljiva povezava s turizmom. Gorski kolesarji so butični turisti in porabijo več kot običajni turisti, vendar je predpogoj za razvijanje te veje dobra in legalna infrastruktura. Vsi udeleženci so se tako strinjali, da je treba sodelovati z roko v roki in smeri povezanosti, kar je pot do dobrih rezultatov, številni zgledi pa kažejo pot naprej. V Ljubljani sta to v prvi vrsti centra Golovec Trails in Bike Park Ljubljana, kjer se je nato tudi odvila večina furanja v okviru festivala.

Skupaj se je vseh prireditev, tekmovanj in vodenih izletov udeležilo več kot 350 kolesark in kolesarjev iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Italije, Nemčije, Velike Britanije in seveda Slovenije. Članska državna prvaka v pump tracku sta postala Eva Maja Pešak (Rajd Ljubljana) in Tilen Frank (BSX Racing Team Maribor), pri čemer je bila pričakovano najhujša borba med moškimi, kjer so se kolesarji različnih profilov borili znotraj delcev sekunde. Festival se je tekmovalno tudi zaključil, z dirko SloEnduro 4Fun Golovec Trails na kateri sta bila absolutno najhitrejša Matjaž Istenič in Tina Perše (Calcit Bike Team). Že v soboto pa smo dobili tudi prva kralja in kraljico Bike Parka Ljubljana – to sta postala Jaka Starman (Calcit Bike Team) in Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing). Ob tem se je za odličnega izkazal tudi format zabavnega tekmovanja, v katerem so morali udeleženci prevoziti pet zelo različnih preizkušenj, vse razen ene pa so lahko ponavljali in tako izboljševali svoj čas. Seveda je bilo ob tem veliko smeha, dih pa je zastajal kasneje v popoldnevu, ko se je dvajseterica odpravila na velik skok in uprizorila nore akrobacije in trike. Najboljši trik med vsemi je izvedel Luka Borše, najboljši whip (zasuk kolesa v zraku) pa Robert Sedmak.

Zaključimo pa še eno izredno pomembno prireditvijo v sklopu festivala Ljubljana MTB Vikend – Dobrodelnim Scott Continenental Pump Track Sešnom na katerem so nastopili Tanja Žakelj, Jošt Ložar, Filip Flisar, Rok Perko, Žiga Pandur, Rok Bajc, Kristjan Vreček, Jakob Hartman in Fedr (ga le redki kličejo po pravem imenu). V eni uri so v štafetnem sistemu zbrali 365 krogov, za vsak krog pa podjetje Proloco Trade prispeva 2 evra za projekt Botrstvo. Še več sredstev za enak namen se bo zbralo z dražbo športnih rekvizitov vseh udeležencev, dražba pa bo v tem tednu potekala na mtb.si.

Ljubljana MTB Vikend je povezal klube in kolesarje ter postregel predvsem z veliko odličnega kolesarjenja in zagotovo se vrne v letu 2021. Do takrat pa si bomo vsi skupaj prizadevali za še več dobrih poti in boljše sodelovanje z drugimi uporabniki poti!