Z rekordnimi časi na državnem prvenstvu v pumptracku

Kako hitro je mogoče prevoziti glavno linijo KoloParka v Novih Fužinah? Z letečim štartom in  praktično brez poganjanja pedal. Najhitrejši na 2. državnem prvenstvu v pumptracku so se približali izjemnim 14 sekundam in dokazali, da je ta disciplina tudi v Sloveniji na pravi poti razvoja. Na prvenstvu sicer največje zmagoslavje za domači klub, Kolesarsko društvo Rajd.

Z državnim prvenstvom v pumptracku se je zaključil festival Ljubljana MTB Vikend za sezono 2021, ta je znova povabil na različne konce prestolnice, glavnina dogajanja pa se je dogajala v Bike Parku Ljubljana pri Podutiku, v parku Golovec Trails nad Rudnikom, prvenstvo v pumptracku pa je potekalo na KoloParku Nove Fužine, enem največjih tovrstnih objektov daleč naokoli.

Pumptrack je najmlajša uradna disciplina Mednarodne kolesarske zveze (UCI), Kolesarska zveza Slovenije pa jo je kot ena izmed prvih nacionalnih zvez vključila v svoj tekmovalni sistem. Prvo v letu 2020 in zdaj tudi drugo državno prvenstvo je potekalo v Novih Fužinah, poleg napetih dvobojev (po kvalifikacijah se tekmuje po sistemu izločanja, v naslednji krog napreduje tekmovalec z boljšim časom kroga) pa smo se navduševali predvsem nad hitrimi časi. Nejc Heric je svoj najboljši krog finala odpeljal v dobrih 14 sekundah, zelo blizu pa so bili tudi drugi – predvsem mladi, kar je še posebej razveseljivo in zagotovo kakšnega izmed fantov in deklet v prihodnosti vidimo tudi na svetovnem prvenstvu.

V največ kategorijah so slavili tekmovalci Kolesarskega kluba Rajd, ki je poleg Športnega društva Golovec Trails in mtb.si tudi organizator festivala, pod svojim okriljem pa ima tudi kolesarsko šolo za gorsko in BMX kolesarstvo. V lepem jesenskem vremenu je sicer dirkalo več kot 60 tekmovalk in tekmovalcev iz vse Slovenije. V Sloveniji je že preko 60 poligonov za pumptrack (vedno znova pa nastajajo novi), ponovno živi serija Pumpaj Slovenija, sama disciplina pa je primerna za mlade on manj mlade, zato se nam za prihodnost pumptracka v Sloveniji ni bati. 

Zmagovalci državnega prvenstva po posameznih kategorijah:

Do 9 let – Aleksandar Gajić (Kolesarsko društvo Rajd)

Do 11 let – Maj Nanut (Kolesarsko društvo Rajd)

Do 13 let – Jošt Ložar (Kolesarsko društvo Rajd)

Do 15 let – Val Trinle Lampič (Kolesarsko društvo Rajd)

Do 17 let – Nejc Heric (Kolesarsko društvo Rajd)

Do 18 let – Gaj Gorza (TBP Lenart)

Člani – Boris Režabek (Kolesarsko društvo Rajd)

Master – Jan Porič (Kolesarsko društvo Rajd)

Amaterji 11-15 let – Janej Gumilar

Amaterji 16 let in starejši – Maks Vraz
Festival Ljubljana MTB Vikend poteka pod okriljem Mestne občine Ljubljana, organizatorji so KD Rajd, Golovec Trails in mtb.si. Večji partnerji so še Zavarovalnica Triglav, Orodje Žabjek, Sinter, Bikehanic, Extreme Vital, Factory Store, Bičikleto, Wheelbase, Slovenski kolesarski mojster, Oshee in Peugeot.

Fotografija: Grega Stopar