Ljubljana MTB Vikend je šov in je generator razvoja gorskokolesarske scene

Tretja izvedba festivala Ljubljana MTB Vikend se je zaključila s slopestyle in big line šovom ter koncertom Elvis Jackson v Bike Parku Ljubljana, še prej pa smo videli predvsem veliko kolesarjenja in druženja na Golovcu in mestnih KoloParkih. Zrasla pa je tudi nova infrastruktura.

Ljubljanski gorskokolesarski vikend se je v tokratni izvedbi raztegnil v teden, saj je mati narava pokazala zobe in program se je moral prilagoditi razmeram. Festival se je tako začel z dirko Enduro Golovec trails, na kateri se je pomerila dvestoterica kolesarjev in kolesark iz Slovenije in tujine, ki je z dobrimi etapami in super vzdušjem odlično zaključila domačo sezono dirkanja v enduru.

Festival se je nadaljeval v tednu mobilnosti ter z dobrodelno noto. Na KoloParku Spodnja Šiška smo “pumpali” za dober namen – 60 minut kolesarjenja in štafetnega nabiranja krogov, za vsak krog podjetje Proloco Trade nameni 2 evra v sklad za Botrstvo v športu. Še več sredstev bomo zbrali z dražbo rekvizitov, ki so jih donirali sodelujoči Monika Hrastnik, Aleksandar Gajić, Jošt Ložar, Mak Breznik Falk, Jaka Remec, Ažbe Kalinšek, Jože Robežnik, Kristjan Vreček, Simon Marčič, Boris Režabek, Jure Žabjek in David Ivartnik.

Udaren in glasen zaključek je sledil dan kasneje v Bike Parku Ljubljana, kjer smo gledali šov na novi liniji skokov za slopestyle ter nato še ogromne skoke na tekmovanju Bikehanic Big Line Session. Adrenalin je napolnil ozračje, vzdušje je bilo super, zaključek večera ob ritmih Elvis Jackson pa sploh nor. 

Različne discipline na različnih lokacijah po Ljubljani in okoli nje, veliko furanja in nov zgled medklubskega sodelovanja. Vse to daje festivalu poseben pečat ter poveličuje kar vsi na gorskokolesarski sceni stalno ponavljamo – Ljubljana je tudi kolesarska prestolnica. Ljubljana MTB Vikend pa generator napredka – v preteklosti je na račun festivala že nastala nova infrastruktura, na primer proga za olimpijski kros v Bike Parku Ljubljana, letos je v istem parku zgrajena povsem nova linija za slopestyle ter povsem nov učni poligon. Na Golovcu je vedno nekaj novega in z novimi etapami je marsikateri kolesar našel nove poti, za piko na i pa smo ravno v času festivala z Mestno občino Ljubljana odprli nov KoloPark – najnovejši je na Viču, natančneje ob Cesti v Gorice.

Festival se vrne v letu 2023, zagotovo z nekaj novostmi in z željo širitve na še kakšno prizorišče. Medtem pa seveda ne pozabite na najpomembnejše – pojdite na kolo in uživajte!

Foto: Grega Stopar