Enduro Golovec trails | Peta izvedba za petko

Po koncu pokalne serije SloEnduro še malo bolj sproščeno dirkanje v Ljubljani v okviru festivala Ljubljana MTB vikend.

Dvestoterica udeležencev se v nedeljo ni ustrašila nekaj blata na progi pete izvedbe enduro dirke na Golovec trails, sistemu urejenih poti za gorske kolesarje na griču nedaleč od središča slovenske prestolnice, ki je po zaslugi istoimenskega društva v Sloveniji oral ledino tovrstne ponudbe.

Po sili razmer je enduro tokrat tudi odprl festival Ljubljana MTB vikend. Petkov in sobotni program v Bike parku Ljubljana in KoloParku Spodnja Šiška so namreč zaradi dežja prestavili na popoldneve od srede 21. do petka 23. t.m., glej novi spored.
http://ljubljanamtbvikend.si/#schedule

Po lovu na točke tokrat še bolj sproščeno

Po sezoni dirk SloEnduro v Sloveniji in na Hrvaškem – letos jih je kar sedem štelo za točke – je bil čas za promocijsko prireditev Enduro Golovec trails, ki vsako leto pritegne veliko število udeležencev. Od pokalnih dirk, ki želijo biti izziv za najboljše in stopnica do nastopanja na mednarodnih dirkah, se razlikuje po manj zahtevni trasi, preprostejših pravilih in več starostnih kategorijah.

Tako je bilo tudi tokrat ob zagretih nadobudnežih in nekaj starih dirkaških mačkih na startni listi in ob le nekaj gostih iz Hrvaške in Italije veliko novih imen, ki se morda v naslednji sezoni poskusijo še na kakšni »ligaški« dirki – ali vsaj zopet na istem mestu, ko bo na hribu brez dvoma spet kakšna nova proga ali vsaj odsek.

Kar se tiče mokrote: sonce se je posijalo prav na start ob 11. uri, na hribu je bilo sicer kar nekaj valjanja po tleh, a brez pravega dela za reševalce, neprimerno več je bilo širokih nasmehov in veselja po opravljeni dirki.

Najhitrejši
Na vrhu absolutne razvrstitve dolge trase s štirimi hitrostnimi preizkušnjami so končali »običajni osumljenci«, znotraj starostnih kategorij pa tudi kakšni presenetljivi ali povsem neznani.

Za skupno zmago sta se udarila David Ivartnik (Golovec trails) in Jure Žabjek, zares prvi sosed Golovec trails, tokrat tudi on izjemoma za domači klub. Na prvi etapi je bil najhitrejši David, potem pa ga je začel malo lomiti, Jure pa je pospešil in dobil ostale tri ter zmagal s 16 sekundami prednosti. S tretjim mestom je malenkost presenetil mladinec Rok Svete (Golovec trails), sicer 7. v svoji kategoriji na državnem prvenstvu. Najvišje je bil na prvi etapi na 3. mestu, na koncu je za Juretom zaostal 38 sekund.

Med ženskami je zmagala Nika Pečan (Rajd Ljubljana) pred Majo Vojska (MBK Črni Vrh) in klubsko kolegico Kajo Berginc.

Tekmovalci na e-kolesih so se pomerili še na etapi več, a so prireditelji na koncu etapo, ki je vodila navzgor (t.i. »power stage«) odpovedali, saj je kar nekaj udeležencev zgrešilo traso. Odpoved ni škodila Iztoku Slapniku (Golovec trails), ki je bil najhitrejši na vseh ostalih etapah in je zmagal z 22 sekundami prednosti pred drugouvrščenim Rokom Perkom, tretji je bil Tadej Tekavčič (Golovec trails).

Na kratki trasi
Kratka trasa, na kateri se je pomerilo kar 64 mladih tekmovalcev kategorij U13 in U15, je izpustila le zadnjo preizkušnjo dolge. V kategoriji U15 je bil po padcu na prvi etapi najhitrejši Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), sledila sta Tine Gračner (Golovec trails) in Ian Laharnar (Kamplc racing team). V najmlajši kategoriji U13 je zmagal Kostja Matijevec Jerman (Golovec trails) pred letos v SloEnduru nepremaganim Jakobom Pračkom (Kamplc racing team) in Galom Krašovicem (Golovec trails).

Med dekleti do 15 let je Eva Zala Stergar (DGK Pohorje – Spank team) prehitela Patricijo Mihajlovič (Rajd Ljubljana), v kategoriji U13 je nastopila le Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team).

Vsi vrstni redi http://www.sloenduro.com/rezultati-2022/

Vabljeni na nadaljevanje Ljubljana MTB vikenda. V nasprotju z imenom torej ostali dogodki festivala sledijo med tednom popoldne in zvečer. Vse o festivalu najdete na http://ljubljanamtbvikend.si/

Fotografije Grega Stopar